dimecres, 8 de gener del 2020

Per la vall d’Èvol (Conflent)



Bonica excursió feta amb la colla francesa de Cerdagne-Rando, perfecte per fer en època hivernal, entre uns 800 i 1700 m d’alçada i en una vall encarada al sud, ben assolellada i poc innivada.
Distància: 15 Km; desnivell: 900 m; temps: 7 h aprox.

Sortida una mica més amunt del típic poblet d’Èvol, en el lloc on comença el camí que puja a la petita capella de St. Etienne i seguidament a les runes del castell. El camí segueix pujant dret amunt primer per bosc amb vegetació típicament mediterrània d’alzines, i desprès ja sense bosc entre molts matolls, possiblement conseqüència d’un antic incendi. Passades les runes del cortal del Rous, va tombant cap a l’esquerra, i en un punt enlairat amb molta vista trobem a pocs metres sota del camí una antiga construcció, una gran cabana de pedra seca que val la pena visitar, el "cortal Llougna" (cortal Llunyà); està en força bon estat, disposa de quatre grans estances entre gruixudes arcades que sostenen el sostre, petites obertures de ventilació i lloc per fer foc.
Tot pujant, vam veure una colla d’isards que estaven en un punt on brollava aigua i que van marxar ràpidament.
Seguint el camí, poc desprès trobem una ample pista entre bosc de pi rajolet que ja sense guanyar alçada, ens va endinsant cap el fons de la vall en direcció nord. Arriba un punt en que una fita assenyala la drecera que porta directa de baixada al petit refugi de la Molina, situat en un gran prat al costat del torrent, zona idònia per fer el pícnic.
La tornada la vam fer seguint el bonic camí ramader del fons de la vall, sempre al costat del rierol d’Èvol, que cada cop va portant més cabal i fent petits saltants. Aquest camí havia de ser molt important fa anys, hi trobem diverses restes de construccions, cortals i cabanes, ja enrunades, i son molt visibles els marges de pedra seca, trams de camí empedrat i també algun pont de pedra. Destaca la vistosa formació rocosa de les Agulles (o Roc dels Moros) en un meandre del torrent. En alguns llocs, les tarteres de pedra han envaït una mica el camí, antigament les aprofitaven per extreure’n la pedra per fer construccions en els veïns pobles del Rosselló.
Un cop passat el veïnat de Thuir d’Èvol, en pocs metres tornem a ser al lloc d’inici, una sortida que he trobat força interessant.


El poble d'Èvol, amb el campanar

Vegetació mediterrània, alzines

Isards

El cortal Llunyà




Prat al refugi de la Molina


Rierol d'Èvol

Les Agulles

Pont Llabeja, de pedra seca

El camí ramader



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada