dijous, 30 de maig del 2024

El congost de Fraguerau

 Aprofitant que amb la família passàvem el llarg cap de setmana de la segona Pasqua a la Conca de Barberà, vam aprofitar per anar a veure aquest congost del riu Montsant tan peculiar prop d’Ulldemolins, a la banda del darrera del Montsant. La roca de conglomerat amb tota mena de formes curioses modelades per l’erosió contrasta amb les verticals cingleres de la cara més coneguda del Montsant, la de sobre la Morera i Escaladei.

Vam sortir de l’ermita de Santa Magdalena cap a la de Sant Antoni, aquesta amb refugi guardat inclòs, ambdues estan preparades per acollir molta gent de pícnic, son un bon lloc per gaudir fàcilment de la natura sobretot si vas amb petits o gent gran.

Seguint el GR-65-5, vam anar baixant cap el mirador i seguint desprès ja al fons de l’engorjat fins l’ermita de Sant Bartomeu de Fraguerau, situada al bell mig d’aquelles grans roques que semblen que l’hagin de colgar si un dia cauen.

Un lloc molt espectacular i menys conegut del que tocaria per la seva bellesa, potser la distància de la conurbació barcelonina el manté un xic tranquil.

L'estret pas del riu Montsant des del mirador

L'aigua i el vent son uns grans picapedrers  😃

Qualsevol s'atreveix a xutar aquesta pilota  😃

Restes d'habitacle sota la balma 

Sant Bartomeu de Fraguerau

Pont natural de l'Afrau

Aquest pont, que en realitat no és cap pont sinó un gran forat en una cresta, feia temps que em tenia captivat i l’hi anava al darrera, al final, amb uns companys i companyes del grup de ‘Dijous al Sol’ hi hem anat, i ha estat en un bon moment, les fagedes per les que passa el camí lluïen ben verdes, les pluges desprès de tanta sequera les han fet reviscolar igual que han fet amb l’Adou del Bastareny, la surgència on neix precisament el riu Bastareny, gran afluent del Llobregat, surgència que rivalitza en quan a cabal d’aigua amb les Fonts del Llobregat, més conegudes aquestes, però.

L’itinerari precisament surt del costat mateix de l’Adou a la que naturalment cal dedicar-hi uns minuts per admirar-la, s’hi arriba per una pista de terra en molt bon estat des de Bagà. L’excursió també permet acostar-se a veure el Salt de Murcarols, que en aquest cas no rajava gaire ufanós, encara ha de ploure molt més per normalitzar del tot rius i aqüífers.

El Pont de l’Afrau està situat a uns 1826 m d’alçada sota el Cadí seguint el camí que mena cap el Pas del Bou prop del coll de Tancalaporta, la pujada és continuada i al final un xic dura al pas per una tartera, son uns 900 m de desnivell i uns 12,5 km entre anar i tornar, però el paisatge i poder contemplar aquesta curiositat geològica s’ho val, el Berguedà està ple de curiositats geològiques molt diverses que el fan una comarca única, no te'n cansaries mai de caminar per aquests llocs.

Un faig ple d'amagatalls per animalons


El verd clar de les fagedes contrasta amb les pinedes 

Vista cap el Puig dels Terrers

El Pont de l'Afrau, el nom també és bonic

No podia oblidar-me de l'Adou