divendres, 18 de febrer del 2022

El sol i el pas del temps: Rellotges de sol

Anant per les muntanyes, sovint trobem masies o esglésies on hi podem contemplar, alguns cops en no gaire bon estat per l'abandonament en que es troben molts dels esmentats edificis, un rellotge de sol, aparell inventat fa molts segles i en que la ciència d'aquells temps feia gala dels seus avenços i permetia saber l'hora amb certa exactitud. Per la construcció del rellotge, calia que un astrònom, físic o matemàtic coneixedor de la gnomònica, ciència que tracta del tema, determinés la posició exacte del gnòmon, la vareta inclinada que amb la seva ombra marca l'hora sobre el quadrant solar on hi ha marcades les hores, que depèn de la latitud del lloc i de la posició respecte del sol de la façana on va col·locat. En alguns casos, un artista decorava amb més o menys encert el quadrant solar i així demostrar el poder econòmic del propietari. N'he vist algun de singular en que el tècnic es va superar afegint-hi funcions extres, com les comentades en les següents fotos.

Rellotge de sol molt romàntic del santuari de Falgars, a sobre de la Pobla de Lillet

Rellotge de sol rústic de l'ermita de l'Erola, en el camí entre Viladrau i Sant Segimont

Rellotge de sol a l'Ermita de Sant Feliu de Vallcàrcara sobre Sant Llorenç de Savall

Rellotge de sol de la masia de can Torres, al PN de Sant Llorenç

Rellotge de sol a les Boades a prop de Rellinars, serra de l'Obac

Rellotge de sol a l'església d'Aiguafreda de Dalt

Rellotge de sol en una casa del nucli històric de Sant Martí de Centelles,
sobre la carretera que porta de Centelles a Sant Quirze de Safaja

Rellotge de sol a Sant Pere de Bertí, però sols li toca el sol a la tarda!!

Rellotge de sol a Samalús

Rellotge de sol molt decorat al poble de l'Estany

Rellotge de sol de la masia de La Vila, situada dalt del pla de Busa. Té la particularitat de que el gnòmon porta fixat perpendicularment un cercle, la sombra del qual, depenent de l'època de l'any, dibuixa una elipse més o menys ovalada sobre el quadrant solar, però que en els equinoccis (21 de març i 21 de setembre), aquesta elipse es converteix en una línia recta, ja que en aquestes dates, el cercle queda totalment alineat amb la trajectòria solar.

Rellotge de sol de la masia dels Molins, en el camí que porta de Viladrau a l'Erola i Sant Segimon. Ideat per Joaquim Pericas a principis del segle XX, jesuïta i expert en astronomia i membre del Observatori de l’Ebre. Aquest rellotge, actualment un xic descolorit, a més de les hores, marca el mes i l'estació de l'any. En els càlculs necessaris per traçar les corbes horàries va ser necessari resoldre uns 6.500 logaritmes, tot un repte en aquell temps sense ordinadors ni calculadores electròniques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada