dimecres, 5 d’abril del 2023

Serra de Busa i el Capolatell

A primers d'abril del 2023, amb companys del C.E. Garriguenc vam fer una excursió circular a aquesta serra enfilada dalt de cingleres on el 2011 jo ja n'havia organitzat una de lineal per els enginyers amb final a l'embassament de la Llosa del Cavall.
La serra de Busa està carregada d'història, als seus peus, a Sant Leïr de la Vall d'Ora, hi ha el monòlit que recorda que allà va ser ferit de mort el 897 el compte Guifré I el Pelós en una batalla contra els sarraïns. També val la pena visitar en aquest lloc les dues serradores que mogudes per la força de l'aigua feien fusta aprofitant els extensos boscos propers.
A principis del segle XIX, en la seva lluita contra les forces napoleòniques, les forces resistents regulars i populars catalanes tenien dalt del pla de Busa un bon lloc per resguardar-se i també tancar als presoners francesos a l'extrem de ponent en el tossal anomenat Capolatell o Presó de Busa; en aquest lloc absolutament inaccessible, hi feien passar als presoners per uns troncs que desprès enretiraven, allà quedaven abandonats a la seva sort sense menjar, aigua, ni lloc per resguardar-se, molts es llençaven daltabaix desesperats, deien que renaixerien a París; les guerres totes son cruels.
Aquest cop hem pujat per l'escala i canal equipada de Busa, ascensió divertida però que a segons qui no aniria bé de fer, cal una mica d'agilitat. Dalt del gran pla, en aquests 12 anys hi ha hagut canvis, la masia de la Bartolina ara és una casa de turisme rural ben equipada, i la de la Vila resta tancada i sense el curiós rellotge de sol que hi havia; una gran pèrdua.
Desprès de visitar el Capolatell, des d'on es pot gaudir de grans vistes sobre el Port del Comte, embassament de la Llosa del Cavall, Santuari de Lord, Serra del Verd i inclús Pedraforca, tornada per l'extens pla i pronunciada baixada per el grau de les Collades cap a Sant Pere de Graudescales, gran església romànica del segle X en planta de creu llatina i tres àbsis restaurada el 1956. Desprès, sols quedava tranquil·lament tornar a Sant Lleïr seguint el curs del riu de la Vall d'Ora, una bonica caminada d'uns 21 Km i més de 900 m de desnivell.

Monòlit de Guifré I el Pelós
  
Les serradores, amb la roda que les accionava


L'escala
Canal equipada

Les cingleres

Una zona del pla de Busa
Serra del Verd i Pedraforca
Port del Comte, Sant Llorenç de Morunys i embassament de la Llosa del Cavall
Rellotge de sol avui dia desaparegut (veure entrada al blog de febrer-2022)
Sant Pere de Graudescales




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada