dimarts, 1 de novembre del 2016

La Dent d'Orlu (2222m) a l'Ariège

El diumenge 30 d'octubre vaig anar a pujar a un cim molt conegut aprop de Ax les Thermes, a l'Ariège, a una hora i poc des de Puigcerdà, es tracta de la Dent d'Orlu, que pren el seu nom de la vall que domina però que l'únic camí "normal" que hi ha és per la cara nord a la vall veïna de La Lauze, la resta tot son vies d'escalada. El camí és curt, però en poc menys de 3 Km puja uns 750 m de desnivell. L'accès és per la carretera del col de Pailhères just desprès de l'embassament de Goulours per una bona pista que travessa un fantàstic bosc d'abets, fagedes i altres caducifolis fins l'aparcament de la "Jasse de Cabane Longue" des d'on ja veiem el cim.
Just començar, la pujada pel preciós bosc ja té una forta pendent que es va guanyant sense problemes, al sortir del bosc i agafar el llom del Serrat de la Llau la pujada es suavitza fins el coll de Brasseil. A partir d'aquí, el camí puja molt fort la piràmide de roca per la zona on encara s'hi aguanta la baixa vegetació. Com que ja fa fred, l'aigua que regalima s'ha glaçat a molts llocs, i tan el glaç com el fang fan que la progressió sigui lenta i dificultosa pel perill de relliscar i anar avall. Més amunt, comencen a haver-hi passos i graons on cal de totes totes ajudar-se amb les mans i no badar, i així fins arribar al cim, des d'on gaudim d'una vista excepcional en vers els 360º. Veiem la vall d'Orlu ben a sota nostre, 1100m quasi verticals ens en separen, a l'est el Roc Blanc, al sud la reserva de fauna d'Orlu i els cims limítrofes amb els estanys de les Bulloses i Lanós i al nord el Sant Barthélémy amb les mines de talc més grans d'Europa.
La baixada encara demana posar més atenció al que fem, i desprès d'arribar al cotxe i dinar, decideixo anar a veure el cim des de ben a sota per la cara sud a la vall d'Orlu, que també pot presumir d'uns boscos preciosos i que ara a la tardor tenen tots els colors de la paleta.
Encara que no es vulgui pujar aquesta muntanya, val la pena fer turisme i visitar aquestes valls, la vista ho agraeix.


La dent d'Orlu des del bosc

Toca pujar recte amunt !!

La vall d'Orlu des del cim

altre vista de la vall

A l'est, el Roc Blanc

Camí de baixada

Pas compromès

Cara sud-oest des de la vall

Cara sud

Els colors de la tardor

Fageda a la vall d'Orlu



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada