dimecres, 27 de juny del 2018

Les falles al Pirineu


Aquest any, la nit de Sant Joan he anat a veure les falles a Andorra la Vella, tercera versió diferent d’aquesta tradició ancestral i que junt amb totes les del Pirineu, van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Fa uns anys havia vist les de Boí, també pel solstici d’estiu, i des que visc a Puigcerdà que vaig a veure les de Bagà al Berguedà, però aquestes son la vigília de Nadal, al solstici d’hivern. Les falles o torxes grans, a cada lloc les fan diferents:
A Boí consten d’un bastó gruixut amb quatre o cinc trossos de llenya gruixuda lligats al extrem superior, per tant, pesen bastant, però un cop enceses cremen fort, i les baixen corrent de dalt la muntanya; quan son al poble, les apilen en una gran foguera.
Les de Bagà (i també la veïna Sant Julià de Cerdanyola) pesen menys, ja que son com un puro d’entre 1,5 i 2,5 metres d’alt i d’un pam de diàmetre aproximadament fet amb herba Gatosa (Cephalaria leucanta) ben lligada que recullen pocs dies abans al bosc. Quan baixen de la muntanya per un corriol bastant dret, han d’anar brandant les falles perquè no s’apaguin, ja que l’herba no massa seca i apretada s’apagaria; al arribar a la plaça, els més valents se les passen llençant-les enceses, i acaben fent fogueres, lògicament entre una gran fumera; llavors tothom canta la tonada: "Fia-faia, fia-faia, que Nostre Senyor ha nascut a la paia!"

Les d’Andorra, antigament eren fetes amb un bastó de boix i uns fulls d’escorça de bedoll doblegat clavats a l’extrem, però com que l’encesa i recorregut es fa dins del casc urbà, embrutaven els carrers amb resina que costava molt d’eliminar; actualment son una gàbia de tela metàl·lica de galliner plena d’un paper especial ecològic que els hi fan a Capellades, i penjat a l’extrem d’una cadena. Un cop enceses, les van fent voltar sense parar en tots sentits mentre ballen al so de grallers, tabals i sac de gemecs. Aquest any van convidar tres representants d’uns pobles d’Escòcia on, curiosament, també fan falles pel solstici d’hivern.

Detall de les falles de Boí

Falles de Boí

 Fia-faia a Bagà

Fia-faia a Bagà

Detall de les falles d'Andorra

Falles d'Andorra

Bateig de nou faller amb una falla tradicional

Falles actuals d'Andorra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada