dilluns, 14 d’octubre del 2019

Rememorant contrabandistes de cavalls: Travessa pla de Campllong – Pas de la Casa


A primers d’octubre, 14 integrants del GREC vam fer aquesta magnífica travessa organitzada per l’amic i guia Carles Servitje, que sent gran amant de la muntanya i de les seves històries, havia descobert tot parlant amb vells ramaders i pastors de Meranges, que antigament anaven a cercar cavalls a Andorra per vendre’ls aquí. Com que per uns homes rústics com ells era pràcticament impossible importar-los per la gran quantitat de tràmits a fer, ho feien de contraban, i per evitar els controls de la guàrdia civil, seguien aquest itinerari, amb alguns camins molt complicats per els pobres animals.
Per els desplaçaments a l’inic i final, vam utilitzar un servei de taxis que va ser molt pràctic i econòmic, ja que al ser un trajecte lineal, amb cotxes amunt i avall hagués estat molt engorrós.
Vam sortir del pla de Campllong, una mica més amunt de Meranges, llarga pujada cap al refugi d’Engorgs i portella de Meranges, on ja entrem en territori francès i des d’on es contempla molt be l’orgullós Roc Colom. Seguidament, forta baixada amb molta pedra fins arribar a la vall de Campcardós, per desprès remuntar vall amunt fins prop de la portella Blanca, per sense arribar-hi, decantar-nos cap a l’estany de les Passaderes on vam dinar. Llavors, ja sols quedava acabar de pujar el port de Fontnegre i el petit coll dels Isards on ja entrem en territori andorrà, i acabar amb una altre llarga baixada cap a l’estany de les Abelletes i finalment, al monstruós complex comercial en que s’ha convertit el Pas de la Casa.
Excursió un xic dura però molt maca, amb paisatges molt canviants que la fan molt atractiva.
Desprès d’haver-la fet, t’adones de com eren de forts i soferts aquella gent, que feien el trajecte d’anar un dia i tornar l'endemà ja amb els animals, i segurament calçats amb espardenyes, un sarró i un bastó, no pas amb botes de goretex i tot l’equip modern que portem ara; mereixen el nostre reconeixement.

Distància: uns 17 Km; desnivell acumulat: 1450m positius, 1085m negatius; temps: 9h

 Petit saltant prop de Campllong

 Pujant des de Campllong

Circ d'Engorgs

El grup a la portella de Meranges. Darrera, el roc Colom

l'imponent Roc Colom

 Baixant cap a Campcardós

Isard tafaner sense cap mena de por de nosaltres

Colors de tardor sota el Peiraforca

Vall de Campcardós

 Estany de les Passaderes, prop de la portella Blanca

El Pas de la Casa i el coll dels Isards

Pics de Fontnegre des de l'estany de les Abelletes
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada