dimarts, 25 de juliol del 2017

L'exili de la Verge de Núria

Cada any, el GREC organitza pel juliol una caminada en que Núria és origen, final o lloc de pas de la sortida. Aquest any 2017, el dissabte 22 coincidia amb el 81è aniversari d’uns fets històrics que lligaven amb la nostra afició per pujar muntanyes, era el de l’exili de la Verge de Núria del 22 de juliol del 1936.
Aquell dia, mossèn Ventura Carrera, Rector de Núria, assabentat dels aldarulls i saquejos d'esglésies que a resultes de l’inici feia quatre dies de la guerra civil estaven passant per les comarques veïnes, per tal de salvar-la de possibles malifetes, va agafar la imatge de la Verge i, passant pel coll de Finestrelles, va dur-la cap a França, deixant-la primer amagada en un clot d’una tartera i l’endemà dia 23, passà a recollir-la i dur-la cap a Err i finalment a casa d’uns coneguts a la Guingueta d’Ix (Bourg-Madame). Passat un temps, la Verge va ser traslladada seguint un llarg periple a Suïssa, on restà guardada fins el 1941 any en que va ser retornada al Monestir.
Un grup de 18 muntanyencs, la meva filla Marta inclosa, vam resseguir l’itinerari que va fer la Verge des de Núria (1960m), pujant el coll de Finestrelles (2604m), passant per les fonts del Segre, Clot de la Verge (2340m), coll de Segalera, i desprès d’una llarga baixada, acabant la 1ª etapa al poble de Err (1350m). Uns pocs valents, van acabar fent la segona etapa fins a la Guingueta d’Ix (1150m).

Vam gaudir d’un bon dia amb bona climatologia i conèixer més detalls d’aquests fets històrics que el nostre company Francesc tan bé sap explicar.

Pujant Finestrelles

Dalt del coll

Fonts del Segre (naixement del riu)

Clot de la Verge

Clot de la Verge




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada